T: 06-53814140 E: broederijrietbergen@gmail.com
Broedei.nl | Voor het uitbroeden van uw eieren

Hoe verloopt het broedproces bij een kip

U kunt opgespaarde eieren maximaal drie weken bewaren, maar liever niet langer dan twee weken. Na twee weken neemt de kans op verminderde uitkomst enorm toe. Raap eieren dagelijks, al bebroede eieren kunt u niet bewaren en kunnen wij niet verder uitbroeden. Die gaan rotten.

2-broedprocesDe eieren bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder of een kast. Er mag tijdens het bewaarproces niet te veel zuurstof bij komen. Zet ze weg in rekjes of doosjes met de punt naar beneden, de luchtkamer van het ei moet altijd boven liggen. De eieren  hoeven tijdens het bewaarproces niet gekeerd te worden. Zorg wel altijd voor schone eieren, vrij van stof en mest. Wrijf ze het liefst zacht schoon met een staalborsteltje of staalsponsje. Je mag eieren nooit wassen. Dan haal je de beschermlaag van het ei weg.

U brengt uw gespaarde eieren op de vrijdagavond naar onze eierbroederij tijdens onze openingstijden. Ze worden zaterdag na 10.00 uur direct ingelegd.  Als u de eieren brengt, bewaren we ze tot de inleg al in de verwarmde ruimte. Het temperatuurverschil is dan niet zo groot als je ze de broedmachine in gaan. Onze ervaring is dat deze eieren een betere uitkomst hebben.

broedprocesNa tien dagen in de broedmachine worden gaan we de eieren schouwen. Voor veel fokkers is het handig om te weten of de eieren goed bevrucht zijn, zodat ze weten of ze met de betreffende haan verder moeten fokken en of ze eieren moet blijven opsparen.

Drie dagen voor de verwachte uitkomst leggen we de eieren in de uitkomstbakken onder in de machine. Vanaf dat moment hoeven de eieren niet meer gekeerd te worden. De avond voor dat de kuikens opgehaald worden (op zondagochtend na precies 21 dagen) halen we de kuikens uit de uitkomstbakjes en zetten we ze in doosjes met hooi klaar in de warme ruimte. Eieren die nog niet uitgekomen zijn, gaan nog een nacht terug in de machine. De kuikens die zondagochtend nog uitgekomen zijn, worden in de doosjes bijgezet. Uw naam staat op het doosje, dus u krijgt gegarandeerd uw eigen kuikens mee naar huis!

Op zondagmorgen om 08.00 uur zijn we open voor het ophalen van de kuikens en kunt u  gaan genieten van uw nieuwe kippen, kalkoenen, fazanten of kwartels.