T: 06-53814140 E: broederijrietbergen@gmail.com
Broedei.nl | Voor het uitbroeden van uw eieren

De broedmachine

Eierbroederij Rietbergen maakt gebruik van twee broedmachines van het merk Econoom. Een gouwe ouwe uit de jaren vijftig, maar geroemd vanwege zijn precisie. Luchtvochtigheid en temperatuur is zeer stabiel en levert daarom een bijzonder goede uitkomst. Bijna honderd procent van de eieren die bevrucht zijn en goed onderhouden komen uit.

Wij werken met twee machines om er zeker van te zijn dat er altijd ruimte is in de broedmachine en in de uitkomkasten. U kunt dus altijd met uw eieren bij ons terecht. Of u nu tien eieren heeft, of vijfhonderd.

broedprocesWaarom eieren uitbroeden in een broedmachine, wordt ons vaak gevraagd. Omdat dit veel betere resultaten geeft dan in de vrije natuur, waar een hen vaak van het nest afgaat, temperatuur en vochtigheid niet te controleren zijn en waar eieren vaak sneuvelen. Het uitbroeden van een ei is een zeer precies werkje. In de meeste kleinere broedmachines, waar meestal zo’n 50 tot 300 eieren ingaan, moet men zelf de eieren dagelijks keren en moet de temperatuur en vochtigheid steeds gecontroleerd worden. Dat brengt een hoop werk met zich mee en er kunnen fouten gemaakt worden. De juiste luchtvochtigheidswaarde is gedurende de gehele broedperiode beslissend voor het broedresultaat. Broed men te droog, ontwikkelen zich de kuikens niet goed en komen tijdens de uitkomst niet uit. Broed men te vochtig dan ’verdrinken’ de kuikens in de eieren.

In een grote machine als de Econoom wordt het broedproces volledig gereguleerd. De broeder houdt temperatuur en vocht in de gaten, maar de machine keert de eieren meermalen per dag. Bovendien heeft u er geen omkijken naar. U brengt de eieren en haalt de kuikens drie weken later op.